Gnierfru - hits
Forside Add meg Om meg Kontakt Media

Hvordan lære barna om økonomi??

Jeg sitter å stadig å rister på hodet!!

Spesielt når jeg leser over skrifter som i denne artikkelen skrevet av din side økonomi. Noe er riv ruskende galt. Jeg syntes det å lære barna tidlig om dette med hvordan penger fungerer er viktig. Det ser man også gode eksempler på i luksusfellen på tv3.

Jeg snakker for min egen del og måten jeg har gjort det på for våre barn her i hus. Jeg kan tilogmed si så mye at jeg og Gnierfru mannen ikke er enige på det området heller, men jeg er så konservativ å mener at siden han er borte 14 dager av gangen- blir jeg hovedoppdrager her i hus. Mine regler følges!! Og heldigvis- de virker :)

Det vi ikke er enige om da, er om barn skal få høre at man ikke har råd til sånn eller sånn akkurat nå.( det jeg kaller dårlig råd) Min mann mener de IKKE trenger å høre det, JEG mener de trenger nettopp det. Og våre barn får høre at det bladet der, eller den leken har vi ikke penger til akkurat nå stadig vekk. 

money growth
Licensed from: agg / yayimages.com


 

For eksempel

 Jeg sier ikke at vi har dårlig råd, (med mindre vi har skikkelig dårlig råd da) for vi har egentlig råd til det meste innenfor normalen, men jeg syntes det er greit å prioritere penger på andre ting en blader og leker. Da sier jeg til våre barn, at akkurat nå har vi ikke penger til å bruke på de tingene. Jeg er ikke redd for at mine barn skal gå rundt å si at vi har dårlig råd- da har vi kanskje det da- akkurat der og da. Men vi har ikke det for evig og alltid. Hva folk mener om det, er meg revnende likegyldig. Men for meg er det viktig å fortelle barna at vi har ikke dårlig råd hele tiden, men noen ganger innimellom og da må pengene brukes på viktige ting som sunn,god mat og regninger.

Hvis barna har lyst på dyre ting, forklarer jeg ofte hvor mange timer jeg må være på jobben for å tjene penger til denne tingen. Det virker som det er lettere å forstå verdien i tingen, en at jeg bare sier at det koster så og så mye, det er dyrt! Vi snakker ofte om at ting koster mange penger og at man må jobbe for de pengene. Min datter er 7 år og minsten er 4. Jeg startet vel i 4 års alder med vesla når det gjaldt å fortelle om penger og hvordan dette fungerer.

close up of family hands with piggy bank
Licensed from: dolgachov / yayimages.com


 

Om det er fordi vi stadig snakker om det eller ikke, vet jeg ikke, men de maser ytterst sjelden om å få noe i butikken. Det hender at det er litt mas om disse fristende bladene i hylla, med leker inni. Noen ganger får de, men som oftest ikke. Da får de ett nei og kanskje en forklaring på hvorfor. Jeg hører ikke noe mer om det da. Jeg kan også finne på å si at for det bladet du vil ha der, som koster 99 kr, kan du få en hel tegneblokk for istedet, ( min datter er ekstremt glad i å tegne) og da blir det ofte ikke mer mas om det bladet. Neste gang bruker vi kanskje penger på den tegneboka- da passer jeg på å nevne at " husker du bladet i butikken du ville ha? Nå får du denne istedet og de koster like mye..."

 HVIS vi virkelig har dårlig råd- det hender jo- så sier jeg at for de pengene bladet koster, kan jeg kjøpe 2 melk, en pakke pålegg og litt frukt. Dette så  hun skal lære seg verdier av ting.

Jeg kommer også til å lære de litt om bruken av kreditt når de blir eldre. Kreditt er kjempe fint, helt til man mister kontrollen. Det skjer fortere en man tror. Jeg har aldri mistet kontrollen, men jeg har vært nærme og har derfor laget 3 "kjøreregler" til meg selv ved bruk av kreditt.

 1. Ikke bruk over 2000 kr på kreditt, med mindre du VET at lønna er rett rundt hjørnet og du kan bruke 2000 kr av lønna til å betale tilbake. Det hjelper ikke å ha 2000 kr i kreditt , om du kun kan bruke 700 kr av lønna di til å betale tilbake. Det er ofte da man går i fella og tenker at du betaler jo litt tilbake. Men så kanskje du "glemmer" det litt i mellom neste lønn og vips har du 2000 nye kr i kreditt i tillegg til de 1300 du hadde fra før. Det er her ballen begynner å rulle. IKKE lån mer, før det du allerede har fra før er i null!!
 2. Ha ETT kreditt kort først, se om du klarer å ha kontroll over dette i noen år og på økonomien din generelt, før du har flere kreditt kort. Til flere du har, til bedre styring bør man ha. Egentlig bør man kunne si at man har STÅLkontroll før man har flere en ett kredittkort/konto.
 3. Prøv å sette av penger til sparing, selv om det bare er 25 kr du har råd til. 25 kr er mer en null. Da kan jeg ha penger til uforutsette ting etterhvert uten å måtte bruke kreditt.

Oppsummert så snakker jeg og ungene om penger og økonomi som om det skulle vært ett spørsmål om hva de ville ha på maten sin. Like lett, like naturlig. Penger vokser ikke inn i bankkontoen av seg selv. De må jobbes for- også her hjemme selv om man bare er 7 år-  vi har nettopp startet med ukelønn på 20 kr. :) Dette innebærer å rydde rommet og bære ut søppel :)

Har du spørsmål om barn og økonomi- du må gjerne spørre meg, jeg deler gladelig av mine egne erfaringer eller mine syntes og burde holdninger. Jeg er på ingen måte utdannet til å gi tips, bare deler av egne erfaringer :)

Har du andre erfaringer som virker- del gjerne med meg:)

 

 • God fastelavn!

  Den store bolledagen!

  Fastelavn er vel bollens dag, eller hva er egentlig fastelavn? Hvorfor spiser vi boller?

  Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten» står det hos wikipedia. I nyere tid er fatelavn koblet mot karneval og en markering av slutten på dette. Så å spise boller er vel en måte å "fete seg opp" før man skal ut i fasten det da? Hva vet jeg ?:)

  Fastelavn er en skikkelig gammel tradisjon som vi finner informasjon om langt tilbake. Videre i Wikipedia står det : 

  Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.

  Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål og å spenne nakne jomfruer foran plogen.

  For Gnierfru familien sin del holder det med å bake boller og fylle de med krem :) 

  God fastelavn :)


  Privat foto : Isabell Gravdal

   

 • Det minker på lagret....

  Men det holder en stund til.

  Handlingen jeg gjorde i Sverige sist. Jeg beregnet at det skulle holde 3 mnd. Mer om det her :)

  Nå er det igjen 1 mnd. Og fortsatt er det ganske fullt i fryseren, men det er en del annet jeg har gått tom for av andre varer. Da handler jeg det inn her til lands istedet, frem til jeg tar en ny tur over til søta bror. Ny tur er planlagt i begynnelsen av mars.

  Fordelen min nå er at jeg ser hvilke varer som det går mer av en andre og dermed kan jeg gjøre innkjøpet enn¨mer planlagt en tidligere. jeg gleder meg til å reise på tur igjen. 

  Godt å komme litt ut av fylke også innimellom :)

  swedish cheese
  Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com


   

   

 • Avokado muffins-slik ble de

  Hvordan de smaker?

  For å være helt ærlig, ikke særlig godt. Men når det er sagt så syntes ungene på 7 og 4 år her at de var kjempe gode.
  Personlig syntes jeg de var for "bløte"  i konsistens.

  Den som gir seg har tapt!.

  Jeg tenker at litt mer mel i deigen kan gjøre susen.  Så jeg prøver igjen en gang til med litt justering på røra.  Jeg vil også fylle litt mer røre i hver form. De sank nye sammen etter de kom ut av ovnen.
  Så sier til meg selv : BEDRE LYKKE NESTE GANG 😁👍👍

 • Hvilke apper har Gnierfru på sin telefon?

  Disse er de mest brukte "spare penger"  appene mine.
  Jeg har mange andre apps også, men mer for underholdning eller personlig bruk da.

  Tror egentlig jeg har app "dilla"  hehe.

  Har du noen gode app tips?

 • Ville du betalt dobbelt så mye for en vare, når du ikke trenger det?

  Jeg ville gjort det..... i "gamle dager", før Gnierfru overtok i toppen her.

  Men jeg hadde gjort det helt ubevisst, for jeg tittet aldri på priser i butikkene før.

  Kjøpte det jeg ville ha, mye fordi jeg hadde laget meg ett handlemønster. Ett mønster jeg ikke tenkte så mye på, men så som lå der helt ubevisst. 

  Det beste eksempel på at mitt handle mønster er snudd, oppdaget jeg på min ukeshandel på Torsdag, da jeg kjøpte inn avokado. Jeg har funnet en oppskrift på muffins, basert på avokado, som jeg tenkte å prøve på selve morsdagen. Det lå både 2 pk. og løse i hylla der.

  Avocado
  Licensed from: Ockra / yayimages.com


  De løse er jo dobbelt så dyre jo??

  Jeg måtte faktisk se to-tre ganger for å se om jeg så syner, eller hadde sett på feil vare. 2 pk avokado kostet 29,80 kr og en kostet 26,40 kr- Hæææ??

  Jeg kjente at de som lå i 2 pk, var mer spisemoden en de løse- Jeg har i skrivende stund ikke åpnet de for å se om de er fulle av råte ( har sett på tv at det forekommer ganske ofte i 2pk), men det forsvarer uansett ikke at en koster nesten dobbelt så mye.

  Jeg fikk igjen en liten vekker der altså. Sjekk priser i butikken, sammenligne like varer på kg/liter pris ( som er pakket på forskjellige måter) og hold ører og øyne åpne når du handler. 

  Hvordan det gikk med muffinsene, kommer på bloggen når dette er testet ut. 

  Cupcakes
  Licensed from: svetlanna / yayimages.com


   

  Lykke til med handlingen :)

 • Hjemmelagde Taco tortilla

  Jeg måtte få brukt opp kinakålen!!

  Så hva tar man til middag da?
  Taco 😁😁😁
  Jeg hadde alle ingrediensene i hus, så jeg kjøpte ikke med meg noe til denne middagen.  Så kommer jeg hjem til 1 pakke tortilla lefser.  6 lefser delt på 5 mennesker!

  Det går ikke her i hus 🏡

  Så tenkte jeg at istedetfor å kjøre nok en tur til butikken, så lager jeg de få ekstra vi trenger 👍
  Litt mer jobb en jeg først hadde tenkt, men de ble helt greie til å være første gangen.

  Oppskriften jeg brukte

  365 gr hvetemel
  2,4 dl vann
  1 ts havsalt
  3 så olje
  0,5 ta bakepulver.

  Bland alt til en fast deig. Mulig du må ha mer mel. Kna en del. Trill ut boller å kjevle de ca 2 mm tykke og runde.  Stekes i steke panna eller på takke.  Ikke stek for lenge,  da blir de stive.

 • Send Gnierfru dine tips

  Gnierfru ønsker seg flere tips å triks.

  Sitter du på noen smarte tips?, send Gnierfru ett gjeste innlegg på gravdalisabell@gmail.com. Blir ditt innlegg publisert, sender jeg en liten oppmerksomhet som takk for hjelpen. 

  Du kan få være anonym i publiseringen, men jeg trenger ditt navn og andresse for å kunne sende deg noe.

  Vi blogges :)

  man and text Good idea
  Licensed from: muuraa / yayimages.com


   

 • Jeg gjorde det jeg :)

  Spare noen få kroner eller ikke??

  Januar måned ble ikke den store gevinsten med tanke på overskudd på kontoen, den var vel heller slunken 2 dager før lønn. Jeg har jo satt som sparemål at alt som er over 100 kr ( når konto er under 1000 kr) eller alt over 1000 kr ( så det står igjen 1000 kr ved lønn) skal inn på en egen sparekonto. Målet før august runder september er å få inn 50 000 kr der inkl evnt ferie penger.

  Money, penger
  Licensed from: Eirik2301 / yayimages.com


   

  Lite igjen på konto før lønn!!

  Som sagt var det vel rett over 300 kr igjen på brukskonto 2 dager før lønn, og jeg vurderte sterkt å bare la de være. MEN, jeg måtte høre litt på meg selv her, for jeg sier til alle andre at " alle monner drar" og jeg valgte derfor å føre over kr 263 til egen sparekonto. 263 kr er mer til sparing en 0 kr :)

  Jeg skal prøve å fortsette denne tankegangen, men kjenner at jeg noen ganger " hemmes" litt av små summer altså...  det er litt skummelt for da er det jo heller egentlig ikke så nøye om en ting på butikken koster 50 øre mer her å der... hmmm.. må inn i gnierfru bobla mi igjen :)

  bubles and dollar sign
  Licensed from: drizzd / yayimages.com