hits

Matrester tips

Osteskalken, blir den kastet?

Kaster du osteskalker? Jeg har tatt en kjapp titt i nettbutikken til Meny ( siden jeg har den p app til sameligne med) og den billigste varianten av ferdig kuttet pizzaost koster 73,67kr/kg og den dyreste jeg finner koster 352 kr/kg. Jeg bruker ofte Norvegia som ost og ferdig revet koster den 168 kr/ kg i nettbutikken til Meny. S hver gang jeg har 1 kg skalker s ville jeg kastet 168 kr i matsppelen. Hr p kveldens podkast om hva jeg gjr med de istedet.

Kalkun og grnnsaksrester- hva gjr jeg n?

Grnnsaker igjen fra julaften- ekkelt? 

(Foto: Isabell Gravdal)

I kjelen til Venstre er det grnnsaker som er igjen etter julaften- ble brukt opp i dag 1.nyttrsdag. Trikset mitt er lukte og se p det, evnt smake. Her har dette sttt spass kaldt i eget kjleskap at det var ingen ting i veien med de. I formen til hyre, er det rester av nyttrsmiddagen- ett kalkunbryst.

(Foto: Isabell Gravdal)

Jeg hadde alt, alts rubbel og bit i en kjele og kokte det i ca 10 min. S renset jeg bort bein, skinn og brusk ( dette koker jeg p nytt i en ny kjele for f ut mer kraft. Da koker det 1 times tid. Etter det gr restene i sppelen.

 (Foto: Isabell Gravdal)

Det ser kanskje ikke kjempe godt ut enn, men vent se! Jeg kjrte s det som ligger i kjelen p bildet over, i en foodprosessor til det ble en jevn suppe. Jeg tar det igjennom ett drslag i tilfelle jeg ikke har ftt vekk all brusk eller bein etter kalkunen.  Ett triks er kjre p trinnls hastighet, men bare noen mikro sekunder av gangen hvis du ikke vil at det skal sprute suppe utover hele kjkkenet ditt. 

(Foto: Isabell Gravdal)

En smakstest og jeg kjenner at suppen er litt tam, derfor har jeg oppi en klump buljong kraft- er veldig fan av disse nr jeg ikke har egen kraft bruke. Se der ja, da ble det straks bedre smak i suppen.

(Foto: Isabell Gravdal)

Jeg hadde litt kremrester igjen etter karamellpuddingen fra nyttrs desserten og jeg vet at flte gjr supper fyldigere, og dette er jo flte med litt sukker i s oppi med den.

(Foto: Isabell Gravdal)

Restene av bein, brusk, fett og skinn havnet som nevnt i en egen kjele og jeg har nydelig kraft til flere supper eller sauser i noen dager. kan ogs fryses, men min blir stende i kjleskap. Bruker den nok i lpet av de neste dagene.

Jeg hadde oppi kalkunkjttet jeg har renset fritt for brusk og bein mot slutten av koketiden til suppen, koketiden tok jeg litt p mageflsen og smakte meg frem underveis med litt salt og pepper. Ser ikke dette godt ut? Kun laget av rester som fort kunne blitt kastet!! Det smakte aldeles nydelig, snuppa mi p snart 8 tok tilogmed to ganger.

Da kan jeg krysse av for at jeg er i gang med punkt nr. 2 p mine konomiske ml for 2018- kaste mindre mat. Sjekk!!

 

#gammelmat #nymat #matrester #brukoppmatendin #suppe #grnnsaker #rester #supergodt #konomi #penger #milj #utnytteralt #gnierfrublogg #nyttr #nyemuligheter #dessert #matglede

Fenalr ble til....

Hva i all verden kan jeg trylle frem av ett fenalr?

Svigerfar kom her en dag med restene av ett fenalr. Jeg syntes det er godt jeg g skjre av en bit i ny og ne, barna liker ikke det trre salte kjttet s godt. S hva gjr man da, jo jeg la det i vann ett dgn, byttet vann ( som pinnekjtt) og sagde av det lengste benet. Deretter kokte jeg opp kjttet i ca 2 timer, (byttet vann etter 1 time) da lsnet det fra benet. S delte jeg det opp i mindre biter, som passer til suppe. Jeg har en del potet og gulrot rester igjen etter julemiddagen og dermed havnet det oppi sammen med kjttet mot slutten av koketiden. Suppekjttet kokte jeg nok en 15 min tid fr jeg tok i potetbitene og kokte det i 5 min til. Litt salt p etter servering for jeg hadde klart f vannet ut nok av saltet. Jeg tok bare det jeg hadde, s ble en veldig enkel potetsuppe med gulrot og fenalr kjtt. Men det ble utrolig nok veldig godt allikevel. 

Raw lamb leg close up
Licensed from: Nanisimova / yayimages.com

Jeg er skikkelig drlig med oppskrifter!!
Det finnes ikke oppskrift p dette, men kan du koke poteter, s klarer du dette ogs, Bruk det du har, smak deg frem og vips har du ei god suppe, eller lys lapskaus hvis du bruker mindre vann.

Jeg er sikker p du fr  det til. Ikke vr redd for prve, du lrer s mye av bare prve deg frem.

Bilde av ferdig mat ble slik,og selv om den er enkel, ble den veldig god.

(Foto: Isabell Gravdal)

#restemat #matrester #fenalr #gnierfrublogg #brukoppmaten #suppe #kjttsuppe #potetsuppe #lam #penger #konomi #godsmak 

Riskrem i vaffeljernet?

Jeg hadde en del riskrem og grt igjen etter julaften, men hva kan man lage av det da?

Jeg hadde ogs mango yoghurt som burde vrt spist for lenge siden, samt en skvett flte og en liten boks melon yoghurt. Passer alt dette sammen da? Det var min tanke ogs, men det finnes ett ordtak som sier "Den som intet vger, intet vinner"! Det viser seg stemme for meg gang p gang.

S hva skal jeg gjre med dette?

(Foto: Isabell Gravdal)

Jeg bruker ofte bare fantasien og ikke oppskrifter.

Det jeg gjorde frst var blande yoghurter og flteskvetten i ris-kremen. S tok jeg halve grten oppi( og frs ned resten av grten til rislapper senere) Ris har jeg erfaring med at er lite bindende p tross av at det er mye stivelse i ris. S jeg tilsatte en del speltmel ( vanlig hvetemel kan og brukes eller glutenfritt om du trenger det) til jeg fikk en ganske fast og tykk rre for binde rren sammen. S tilsatte jeg 4 egg for f vaflene til henge  enn bedre sammen og for lsne litt p rren igjen.

Jeg krydrer med kardemomme, tipper litt kanel oppi hadde vrt godt ogs, men det hadde jeg ikke oppi. Jeg er veldig glad i kardemomme, s hadde oppi ganske mye.

(Foto: Isabell Gravdal)

(Foto: Isabell Gravdal)

N er rren klar til prvesteking, ferdige vafler og hva datteren min p snart 8 r syntes om smaken kan du se p youtube kanalen til Gnierfru. Tykkelse p rren skal vre ganske tykk, den renner ikke helt av seg selv ned i jernet og fikk litt hjelp til det ved baken sen forsiktig mot jernet.

Frste runde s ble de litt tynne og datt fra hverandre, s jeg hadde oppi litt mer mel, og da ble de bra. Disse vaflene skal bli  tykke og gode og m dermed steke litt lengre i jernet. Jeg bruker stekespade til f de ut igjen sammen med en gaffel- siden de er litt slappere i "fisken" en normale vafler. Konsistens inni er litt mer "deigete". Dette er risen som gjr de slik. Risen smelter og blir litt borte ogs, s man merker ikke at man spiser grt.

Da har jeg reddet 3 dl riskrem og 3 dl risgrt fra g i sppla. 

Foto: Isabell Gravdal)

Innstagram snutt finner du her. Her videoen ligger ute p Gnierfru sin youtube kanal her.

#riskremrester #vafler #matrester #brukoppmaten #penger #konomi #videosnutt #instagram #gnierfrublogg #nymat #pengerspart #milj

 

 

 

 

Riskrem rester ogs!!

Den er det kanskje verre med f brukt opp!Eller?

Jeg sitter med bde grt og riskrem rester etter julaften + yoghurt som m brukes opp n!

 Kan jo fryse det, men fryser heller ferdig laget produkt jeg da.

Jeg velger lage vafler p dette, noen oppskrift har jeg ikke. Blir litt snn "tar det p flelsen" rre. Steker de ferdig, og fryser ned. Kjekke til ungenes matpakker fremover som ett ekstra innslag til den kjedsommelige brdskiven.

Jeg skal prve f laget en liten video snutt p Insta.  om hvordan rren ble og hvordan total produktet ble.


 

Waffle stack
Licensed from: kekanger / yayimages.com


#brukeoppmat #rester #penger #konomi # matrester #kastmindremat #gnierfru #vafler #matpakke #gladebarn #frysdetned #videosnutt #instagram

Poteter igjen etter julemiddagen?

Poten kan jo brukes til  s mangt.

Jeg var en av de som kokte for mye til jul og deremed str n kjelen min p verandaen her ute og jeg henter ut litt hver dag. Holder seg helt fint der ute, n er det ca kjleskaps grader her s ypperlig benytte temperaturen ute som reserve kjleskap.

Men poteter, hva bruker vi rester til?

1 juledag ble de bare varmet opp under folie inni stekeovnen sammen med diverse plse og medister kaker- reste middag.

2.juledag laget vi potet mos og spiste de siste plsene.

3 juledag, pytt i panne.

Potatoes
Licensed from: Stocksnapper / yayimages.com

Oppskrift p min potetmos

Den har matprat tatt seg av ( jeg bruker denne og den er veldig bra)

Oppskrift p pytt i panne.

Her er det egentlig ikke noen oppskrift, jeg tar det jeg har rester av, kutter det i passe biter, tilsetter gjerne litt lk fordi jeg er glad i det og steker i godt smr i stekepanna. Wolla, lunsj eller middag velbekomme!

Har du lyst til lage noe mer spennende, s kan du jo lage disse nydelige stekte potemos kyssene. 

Eller bare skrive inn potet p matprat og vips s har du 5 sider velge i :) Potet er vel den restematen som JEG syntes det er lettest bruke opp.

 

TIPS: Har du ikke lyst p noe av dette, kan kjttrester fint kuttes opp i mindre biter fryses ned. Bruk gjerne zipplock poser, de er geniale eller vakumer hvis du har mulighet. Husk merke med hva det er og nr det ble stekt/kokt. Da kan du ta opp porsjoner og lage gryte, lapskaus eller pytt i panne senere.

 

#restemat #julemiddag #kastmindremat #sparpenger #konomi #penger #milj #gnierfrublogg #rester #fryser #merkalt 

 

 

Ribberester? Ny mat kan det bli av det!

Hvem har vel ikke rester igjen etter jul?

Har du ikke det , m jeg bare bye meg i stvet for deg, da er du god p beregne, eller kanskje du hadde litt flaks, eller kanskje du rett slett hadde for lite mat? Uansett, HVIS du har rester, kommer jeg med ett par forslag her til bruke opp ribberester.

(Foto: Isabell Gravdal)

Ribbesylte- plegg 

Ca 700 gr ribbe

2,5 dl vann

3 pl gelantin/ eller 3 ts pulver

Knust nellik

Knust allehnde

Hva gjr jeg?

  1.  Kok opp ribbebitene i en kjele med vann- ha lokket p da fr du med det som ligger over vann ogs. Du trenger bare varmen i kjttet, 2-3 min i kjelen nr det koker)
  2. N kan du ta kjttet ut av kjelen f vekk svor, og bein.
  3. Legg kjtt i en brdform eller annen liten form- har du for stor form kan du lage den mindre ved hjel av aluminiumfolie. 
  4. Legg kjtt og krydder lagvis, legg svoren p toppen- kan skippes.
  5. Smelt gelantin i den vannet du kokte ribbebitene i, bruk en sil/sikt og hell over ribben i formen. Legg litt folie p toppen og legg p noe tungt s du fr press p sylten. Jeg har noen vektskriver til manualer jeg bruker og legger ca 8 kg press p ei lita sylte.
  6. La sylten st med press over natten og ta den s ut av formen. Slipper den ikke av seg selv , kan du varme formen utenp med hrfner i 30 sek- 1 min tid. da br den slippe. Skjr opp i tynne skiver og server. Kan ogs fryses ned.

(Foto: Isabell Gravdal)

(Foto: Isabell Gravdal)

Andre ting du kan bruke ribba til er : Lapskaus, gryte, pytt i panne. Tips : skjr opp ribben i sm terninger, frys ned og merk, s har du kjtt nr du trenger det.

Kast mindre mat er du snill! N er det kommet ny bok om temaet.

Sponset 

Vi her i Norden, ligger p verdenstoppen nr det gjelder kaste fullt brukelig mat!

Det er flaut skrive det, enn flauere vre en del av det, spesielt nr man vet at det er slik i store deler av verden!

Sult

(Bildekilde: Rambudstikka)

Vi m stoppe gasse oss med mat, bare fordi vi har rd til det. 

Vi m lre oss selv og neste generasjon hvordan vi skal utnytte vre ressurser p best mulig mte, fordi vi n i dag er inne i en ond sirkel nr det gjelder bruk av ressurser- det gjelder ikke bare mat.

Jeg var s heldig f en foresprsel om jeg ville motta en bok som er ganske fersk for gi min vurdering til den. Boka heter "Kunsten ikke kaste mat" og er skrevet av Thomas Horne.

(Foto. Isabell Gravdal)

Og det er jo klart jeg vil ha en slik bok. Jeg var i grunn blitt ganske bevisst p dette med kaste mindre mat fr boka kom, men du verden, jeg har fortsatt ett stykke igjen jeg ogs. Men jeg har det n i bakhodet hele tiden og er blitt 80% bedre p dette med IKKE kaste mat.

Har du ogs lyst til bli flinkere til kaste mindre mat?

Boka er en guide som forteller deg en del fakta om det matsvinnet vi har i dag, den forteller om hvordan du kan redusere det ved vre mindre kresen og begynne bruke de medfdte sansene. Jeg bruker 3 vetts reglen for min egen del.

* Se p produktet- er jeg i tvil her, gr jeg til neste punkt.

* Lukt p produktet- er jeg fortsatt i tvil, s gr jeg til siste punkt.

*Smak p produktet- her tror jeg mange er redde, men dr man av litt vond smak p tungespissen egentlig?? 

Du kan redde mye mat ved overkomme denne frykten av litt vond smak p tungespissen alts. 

Boka forteller om hvordan du skal kunne vite om ett produkt er drlig eller ikke. Boka forteller ogs om hvordan man kan oppbevare mat p best mulig mte og hvordan man kan bruke mat som kanskje vi ville kastet fr man ble bevisst.

Jeg har ftt lov publisere noen bilder fra boka her p bloggen, og slik ser den ut inni- den tar for seg det aller meste av matvarer fra A til .

(Foto. Isabell Gravdal)

(Foto. Isabell Gravdal)

Har du lyst til lre mer om dette med matsvinn og hvordan vi kan bli flinkere til bruke opp det vi har? 

Da anbefaler jeg deg til kjpe inn boka, og ha den liggende lett tilgjengelig p kjkkenet. du kan ogs flge bloggen min for jeg har en egen kategori som heter "Bruk opp matrestene dine", hvor jeg legger ut tips og kanskje oppskrifter p hvordan man kan bruke opp restene sine.

Jeg ble faktisk s inspirert av boken, at jeg fikk lyst til skrive min egen restemat bok, men det fr nok komme nr jeg er blitt litt tffere og tr prve.

Julemat rester?

Jeg vil tro det er store sannsynligheter for at du  som meg, sitter med rester etter julemiddagen. Jeg legger ut noen tips og oppskrifter p bloggen de neste dagene om hva du kan bruke restene dine til, s flg med :)

Det siste jeg vil poengtere, er at ved bli flink p dette med kaste mindre mat er at du sparer utrolig mye penger p det, du sparer miljet p alle mter og du respekterer de som har arbeidet i timevis for kunne tilby oss maten. Da blir det for dumt bare kaste den, ikke sant?

En riktig god jul nskes mine lesere videre.

 

Kaste mat- burde ikke vrt ett begrep!!

Vi som lever i overflod, kaster altfor mye mat.

Overfull garbage can trash in festival
Licensed from: rigamondis / yayimages.com


Bok om det kaste mindre mat!

Jeg har n ftt tak i en bok som er nylig utgitt akkurat om dette temaet. Gleder meg s til lese den og vurdere den. Og selvflgelig skrive om den her p bloggen. Tittel, forfatter osv fr du da. S da har jeg godt lesestoff i julen. Flg gjerne bloggen til Gnierfru, s fr du med deg nr det kommer ut ett innlegg om boken:)

Rear view of redhead reading at christmas
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

#overflod #kastemat #matrester #kastmindre #sparpenger #konomi #penger #milj #bonden #fattig #sult #brukhue #leslr #gnierfrublogg
 

Wow, mye godt i restemat! Sjekk her.

Mat som er riktig tilberedt og avkjlt holder seg fint noen dager i kjleskap!!

Vi hadde rdyrstek her for noen dager siden og fikk en del kjtt til overs. Dette har ligget tildekket i kjleskap i 4 dager n. Jeg hadde ogs litt gulrot rasp tilovers og noe mais. Lk har jeg alltid liggende stort sett.

S dette har jeg brukt, men ikke noe mengde da mine lapskauser og gryter lages p slump :

  • Rdyrkjtt, kuttet i terninger
  • 1 lk i skiver
  • en liten skl med gulrotrasp
  • en halv maisboks
  • vann
  • Maizenna sausjevner
  • en skvett flte
  • Sukkerkulr ( for fargens skyld)
  • 2 poteter med skall- rester av en middag tidligere i uken
  • Smakt til med salt, pepper og hakket persille

Hva gjorde jeg?

Jeg hadde kjtt, gulrot, lk, potet, maizenna jevning, vann, en skvett flte og sukkerkulr i en kjele og kokte i ca 30 min. Ikke noe hokus pokus der alts. Server gjerne med ekstra kokte poteter og en deilig salat. 

Vi spiste gryten som den var, tilsatte bare tyttebrsyltety og spiste meg god mett. Smakte helt fantastisk. Jeg elsker rester.

Mitt tips er, ta vare p rester, kjl det skikkelig ned. Har du tilgang p isbiter s bruk s mye som mulig. Da kjler du enn fortere ned.

 

Pakk det godt inn og ha det i kjleskap. Der kan det fint ligge noen dager. Nr det har hopet seg opp med ting som br brukes, mixer du sammen ei gryte, lapskaus eller gratinerer det i ovn. Flere reste tips her.

Da fikk jeg rester av restene, fryst ned og klar for bli spist som gryte en gang til. 

#restemat #penger #konomi #brekraftig #gnierfrublogg #rdyr #gryte #rester #gjenbruk #avkjling 

Mer middagsrester tips

Har du laget for mye av f.eks Bali kylling gryte eller annen gryte med kjtt eller kylling oppi?

Og du har ikke lyst spise dette to dager p rad- da er lsningen skylle bort rester av gryten med kaldt vann i ett drslag. Plukk ut kjttbitene og bruk de p nytt i en annen middag. Lapskaus, wok eller lignende. Du kaster litt mat, men allikevel ikke alt. Er du redd for varme kylling og kjtt p nytt?

Da er dette kanskje intr. lesning ( klippet og hentet fra treningsforum.no)

Kylling, kalkun, svin og storfe kjtt, pass p kjkkenhygienen

Du kan fint varme opp kyllingen din for andre gang, enten i mikro, ovn eller stekepanne. Dette forutsetter at kjttet har blitt oppbevart riktig, og ikke for lenge, samt at restene blir ordentlig oppvarmet. Matprat.no anbefaler at kjttet skal bli gjennomstekt gjerne i strimler eller terninger. Er det steking av hele stykker av storfe eller lam, som for eksempel biff, holder det at du steker overflatene av kjttet godt. Fordi det er her bakteriene finnes. Pass p oppbevar kjttet riktig etter tilbereding, og at restene ikke str for lenge ute p kjkkenbenken. OBS: kjtt som serveres til gravide skal alltid vre gjennomstekt eller gjennomkokt.

Kjl ned maten kjapt, ikke la den st p ovnen i flere timer.

Jeg pleier ha iskaldt vann i vasken, og sette kjeler nedi der uten lokk p. Da fr du kjapt ut varmen av maten. Har du tilgang p isbiter, ha det oppi vannet s fr du en enn kjappere nedkjling. Da kan maten fint varmes opp igjen. Man skal vre litt obs p varme grnnsaker opp igjen da de kan skille ut giftstoffer. Mer om det her som jeg hentet utklippet om kylling fra.

Dette tipset kan spare deg bde for tid og penger. Vel bekomme :)

Chinese style vegetarian food
Licensed from: leungchopan / yayimages.com


 

 

Har du mye rester igjen etter rets nyttrsmiddag? Ikke kast det!!

Maten fortjener en bedre plass en i sppelen.

Her kommer noen tips som kan hjelpe deg med kaste mindre av restene.

Tips 1, Skjr opp alt kjttet du har til overs i terninger og frys det ned. Dette kan brukes i salater eller gryteretter senere. Jeg handler inn Toro-gryteretter p tilbud og lagrer de i hylla mi nede i kjelleren. Da har jeg en base til f brukt opp evnt. kjttrester jeg har fryst ned hvis jeg trenger en kjapp middag.

Tips 2, skjr opp og bruk som plegg. Nydelig i rundstykker eller sm baguetter.

Tips 3, har du mye saus til overs, s lag lapskaus med det du har av rester. Dette er nettopp det originalen er laget for- f bukt med restene. Ikke tenk for mye, bare bruk det .

Tips 4, mos grnnsaksrester i samme rre, frys ned i passe store porsjoner og bland inn i kjttdeigen neste gang du skal lage kjttkaker :)

Da hper jeg du er godt p vei til f brukt opp restene og dermed kaster mindre mat, som igjen gjr at du sparer penger.

Lykke til.

Messy sandwich overflowing with ingredients.

 

Repost-Hvordan hurtig- tine mat i microblgeovn?

Jeg gjr det nesten hver dag og har ingen problemer.

Jeg kjrer i gang micro`n p full guffe uansett om jeg skal tine fisk eller kjttdeig eller andre ting. Hemmeligheten er snu pakken eller det du skal tine ganske ofte. For vite hvor ofte , br du kjenner din micro. I min snur jeg ca hvert 20-30 sekund til det er tinet p store ting og kanskje hvert 10 sek p sm ting. Jeg fr tinet bde kjttdeig og kylling uten at kjttet " kokes". Du M alts snu det du tiner OFTE.

Silver microwave oven
Licensed from: magraphics / yayimages.com


 

 

Lettere bestemme dagens middag.

Dermed er det mye lettere bestemme seg for dagens middag samme dag. Jeg trenger ikke tenke p mtte tine mat i ett dgn i forveien. I dag har jeg tinet bde fiskeblokker og kjttdeig og det gikk helt supert. Husk snu maten ofte nok i forhold til din micro-ovn, s fr du det til du ogs og verden pnes for mange muligheter til lage noe kjapt fra fryseren. 

 

Sinnsykt gode grnnsakskarbonader laget p slump.

Kun 39 kcal i en karbonade.

Det sier iallefall lifesum appen min etter jeg har lagret disse som oppskrift, men jeg har ikke tatt med oljen de er stekt i- det glemte jeg. S kcal mengden er nok litt mer med oljen.

 Jeg er litt i godmodus om dagen, jogger/trener, prver spise sunnere osv. S var det ei venninne av meg som ble inspiret og hun heiv seg over skulle lage vegetarburgere. Det ble vist ikke srlig velykket. Men siden hun testet det og jeg er rimelig lei brd , tenkte jeg at jeg ogs ville teste, men i karbonadeform istedet og ikke helt vegetar pga eggene. Jeg hadde ingen oppskrift, liker i grunn finne ut av ting selv. S jeg tok det jeg hadde i hus.... og WOLLA....





Ta vare p grnnsaksrester etter middagen.

For man kan bruke hva man vil av grnnsaker, men for f bukt med matkasting s ta vare p restene etter middagen. Ogs grnnsakene. Jeg brukte grnnsaker jeg hadde liggende i frysa, for jeg hadde ingen rester n. Har du ikke nok rester ene dagen, ta vare p de til neste dag( i kjleskap) og samle opp litt for f nok til disse deilige karbonadene :)

Jeg hadde oppi dette, ( ca ml siden jeg bare slumpet) blir ca 20 stk

  • Ca en halv pose classisk wok grnnsaker
  • Ca en halv pose selskapserter
  • 1 stor lk ( burde tatt halve, for det ble litt mye lksmak p disse)
  • Bitte litt pressa fersk hvitlk
  • Noen gram hakket chili( har de frosset ned s det er bare ta littt litt nr man trenger)
  • En grnnsaksbuljong( snn geletype i en liten plastboks)
  • Vann ( til koke grnnsakene i, bruker du rester s kok opp litt vann med buljongen i, kanskje 1 dl vann)
  • 3 egg
  • Ca 2,5 dl havremel ( her kunne jeg tatt litt mindre for blandingen svellet ganske mye nr den ble stende)

Jeg blandet alt sammen i en foodprosesseor UTENOM havremel. Dette brukte jeg for f blandingen litt tykkere, men den svellet etterhvert som den ble stende ( under steking av de andre) s jeg kunne brukt mindre av havremel. Jeg kunne ogs brukt mindre lk, for det ble mye lksmak i de. Det lukter stekt lk i hele huset her, enn viften over str gr.

Jeg spiste disse sammen men kaldrrt saus fra toro. Smakte kjempe godt sammen. Sausen hadde vi nemelig stende fra en middag tidligere :)

Kanskje gnierfru barna liker dette? Gleder meg til teste dem p barna.



 

 

 

Jeg kan ikke huske sist..........(repost om grillmat)

Vi grillet s F ganger i lpet av en sommer!!

Jeg klager ikke s mye p vret, litt , men ikke mye. Jeg er tross alt nordmann.

Men denne sommeren har vrt utrolig skiftende. Kan vre vel bra det for ting som skal gro og vokse ute??. Men ikke fullt s hyggelig sitte grille i.. Strken sol den ene timen, til dundrende torden i neste time. Slik syntes jeg meste parten av sommeren har vrt, skiftende som vanlig . Men vanligvis s skifter vret etter noen dager, ikke timer!!

S det har blitt veldig lite grillings p gnierfru familien i r. Kanskje august blir bedre??

Jeg reposter derfor dette innlegget jeg skrev om ikke kaste grillmat rester. Bare snn i tillfelle vi fr fyra grillen for andre gang i r :)

Question mark made of leaves
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


 


 

Jeg er sikkert gal.

Kanskje dere tenker det?

Siden jeg prver hele tiden prver finne mter spare penger p.

Jeg har sluttet kaste grillmatrester bl.a for spare penger og kaste mindre mat. Restene blir med videre til neste middag n. I gr grillet vi, i dag lagde jeg denne herligheten av plserester, burger-rester og tilsatte litt annet, namme!!



Gnierfru sin blomkl grateng :

Kjttrester etter grillen- bruk det du har.

1 lite blomklhode

1 pose hvit saus

2 dl fullkors macaroni eller pasta

Litt salt til kokingen av macaroni og blomkl

Potetkrydder ( bruk det krydderet du nsker selv eller har i hus)

ca 50-70 gr ost + ost til topping

 

Gjr s : 

  • kutt opp blomkl i sm biter, kok den sammen med pasta i lettsaltet vann til macaroni er kokt
  • lag hvit saus med bruk mindre mengde veske for f den tykkere, tilsett 50-70 gr ost nr den er feerdig og rr til den er smeltet
  • hell vannet av blomkl og pasta
  • legg det i en ildfast-form og hell ostesaus over
  • bland inn kjttrester fra grillingen
  • tilsett ost p toppen
  • stek i ovn til osten er gyllen p toppen.
  • NYT


 

Krise grillmat

Vi skal grille, men har vi grillmat da?

Nei, i grunn ikke. Hadde jeg vrt meg fr, ville jeg kjrt sporenstreks ned i butikken. Handlet grillmaten vi trengte uten sjekke fryseren frst. Sikkert handlet mer en jeg skulle ha ogs. 

Men jeg er ikke den gamle Isabell lengre, jeg er den nye og mer fornuftige utgaven som jeg kaller gnierfru.

Gnierfru tittet nemelig i fryser, for ofte gjemmer det seg bde plser og tilbehr til grilling i den. Men det ble ett srgelig syn. 

Joda, en pakke grillplser og en pakke burgerbrd fant jeg,

Men ingen burgere eller plsebrd. Ikke engang lomper var det der n, det var lumpent tenkte jeg.

Ikke hadde vi salat heller. 

Vi hadde alts egentlig bare frosne plser, burgerbrd og potetsalat til grillingen da. Samt ketchup, sennep, dressing og sprstekt lk.

 

Hva hadde du gjort?

Litt kjedelig utgangspunkt for en grilling tenker du kanskje? Du hadde sikkert kjrt i butikken kjpt det du skulle ha eller laget noe annet til middag?

Men ikke denne damen, jeg er FAST bestemt p ikke handle utenom torsdager som er handledagen ( det skjer jo, men ikke s ofte lengre) forsi jeg ofte bruker mer penger en ndvendig da.

S hva gjorde vi da uten plsebrd, salat og burgere?



Jeg fant noen nedfryste tacolefser, de fungerer helt greit som lomper til plse. Det skal sies at disse ikke ble spist da og tilslutt kastet, da jeg ikke ville fryse de nok en gang.

Ingen plsebrd? Nei vel, da blir det plse i rundstykke i stedet for.

 

 

Men hva med burger?

Jeg har som oftest kjttdeig i fryseren, s det var bare g ned hente opp en stivfryst pakke med kjttdeig. Tine den forsiktig i micro`n og lage egne burgere da. Disse halvstekte jeg i pannen fr vi slang de p grillen :)

Siden vi ikke hadde salat, hjertesalaten ba nrmest om f slippe, s tok jeg det vi hadde. 

Med litt lkringer og potetsalat da ble dette en knallgod burger.



 

 

Ble det rester igjen?

Jepp, det gjorde det. Men disse har jeg tatt vare p , skal prve de ut p noe nytt i morgen. Skal prve f skrevet ett innlegg om hvordan det gikk ogs.

Tilslutt lagde jeg smoothie til barna som dessert.

Dette var av frosne jordbr, nyplukka blbr og en banan. Det ble igjen litt her ogs, men det puttet jeg i fryseren og tenkte lage en ny smootie ved tine den litt ogs kjre den p nytt i foodprosessoren. Dermed kastet jeg ikke s mye mat i dag heller. Kun ett burgerbrd og taco lompene. 



Smoothien gikk forresten nesten ned p hykant, mtte stoppe de litt s jeg rakk ta ett bilde hehe.

 

Ha en fortsatt god mandag.
 

Jeg spiser hjemmebakt brd HVER dag n OG sparer penger!!

Hjemmebakt er undervurdert.

Jeg skrev ett innlegg om dette tidligere og jeg gjr det IGJEN! Led det tidligere innlegget her om hvordan det hele startet.

Jeg kan n offisielt si jeg har ftt helt dilla p hjemmebakt brd. Bde fordi jeg vet hva jeg putter i det brdet og fordi det er moro f det til... eller det vil si, moro at jeg fr til maskinen som baker det for meg hehe. For jeg er ingen baker i gjrverden. Men du verden moro det er f nystekt brd hver dag uten neste lfte en finger. 

Heia teknologien :)



Dette er min aller beste venn om dagen. Lager sunne , gode, ferske brd til oss hver eneste dag :) 

 

 

 

Og det beste med dette er?

Prisen!! Det er MYE spare p bake selv ja, har ikke tenkt s nye over det fr, men ett hjemmebakt brd koster meg ca 9 til 14 kr ( kommer ann p om jeg kjper ferdig blandet mel til brdbakst  eller blander det selv.

Hvis brdet n koster meg 9 kr da, inkl strmmen maskinen bruker s sparer jeg 19 kr p HVERT brd. Disse hjemmelagde er nok mindre i str en de industribakte, men s er skivene noe strre. De veier ca det samme ogs. Besparelsen i % er da 67,9 %. Det er MYE penger det. Hvis vi regner ut dette p ett r: 

Vi bruker ca 78 brd i ret (1,5 i uken x 52)

Snittpris i butikk p de brdene vi pleier kjpe er kr 28 kr

28x78 = 2184 kr i ret p brd

Baker selv.

78 x snittpris 11,5 kr = 897 kr

Safe Norwegian Money # 04
Licensed from: kekanger / yayimages.com


 

 

Jeg koser meg.

Med bde "rent" brd og sparte penger. Smaker mye bedre gjr det ogs. Takk til gnierfru mammaen som lner bort maskinen. Jeg hper jeg fr lov beholde den en stund, for m jeg ut kjpe inn min egen maskin, blir brdene mye dyrere en stund igjen.

Jeg kan selv velge grovhet, og smaker p brdene. 

N gjenstr det se hvor lenge denne gleden holder, jeg vet jeg er ett periode menneske i ALT, ( utenom forholdet til mannen min som jeg har holdt p i 14 r n) s jeg er flink til gjre bra ting i korte perioder... ogs gr det over en stund til jeg er flink igjen hehe.

Enjoy life against cloudy sky with sunshine
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


 

Hjemmelaget mat.

Det er nok ikke dumt lege ting fra bunnen av, bde med tanke p at man vet i strre grad hva man fr i seg og fordi det sannsynlig blir billigere. I gr lagde jeg min egen tomat saus til kjttsausen vi skulle ha til spagetti. Det var rett slett to bokser kologisk hakket tomat kjpt p tilbud til kr 10 pr boks for en stund til bake. Litt fersk ( n fryst) basilikum og krydder oppi. Ble kjempe godt og billigere en dolmio sin som vi pleier kjpe.

 

Nytt pgangsmot.

Dette med sparing og hjemmelaget mat har gitt meg en "boost" og glede over lage mat fra bunnen. jeg har n som ml bli mye flinkere til det. Som nevnt tidligere er jeg "periodeflink" s er spent p hvor lange jeg fr til hehe. Men prver man ikke ,vinner man ikke heller!!

 

Bruker opp restene vre- fokus p kaste mindre mat.

I dag skal vi bruke opp rester. Vi hadde kjttdeig av rdyr ( som vi har ftt gratis) til taco p torsdag, kjttsaus av rdyr til spagetti i gr. Begge deler ga rester og det bruker vi opp p en hjemmelaget pizza i dag :)

Brdbake maskinen skal forresten f lage selve pizzadeigen i dag, siden den har en funksjon som heter nettopp "pizzadeig".

 

Happy weekend.

 

Hilsen fra

 

 

 

Den melon isen som ikke ble helt knall...

Melon is nr jeg kom hjem!!

Jeg skulle jo smelte melon isen jeg hadde glemt tilsette eggeplomme for gjre nettopp dette nr vi kom hjem fra ferien i Danmark.

Du kan si det snn at det luktet rtten melon nr vi kom hjem, for der stod boksen p benken og stinket :(

S det var bare holde pusten, skylle vaske ut mkka. 

Men jeg er spass tent p ideen at den skal prves ut, ikke vr redd for det. Jeg hper jeg rekker det ila helgen, men kan ikke love det. 

Flg med, for plutselig dukker det opp riktig oppskrift og vurdering av melon is :)



 

Melon isen??

S hvordan gikk det med melon isen?

t skogen vil jeg si 😆😈


Den er hard og ikke flyelsmyk. Smaken er god, men den mangler noe.

S slo det meg! !

Men herregud, jeg glemte ta med eggeplommer 😨😨😨😨



 

Ikke rart den er litt merkelig da.
S nr vi kommer tilbake fra ferie s fr jeg tine den,blande inn eggeplommer og fryse den og se om jeg kan redde den.

Haha ha humrer litt for meg selv her n.

 

Hilsen

What to do? Masse 🍉 🍉 🍉 igjen

Snart avreise.... ferie tid.

Tmme kjleskapet

Det betyr at kjleskapet br vre s tomt som mulig nr vi reiser.

Siden Gnierfru familien hamstrer litt innimellom, har vi to kjleskap holde styr p. Det begynner bli tomt i det ene. Men s gikk jeg ned i kjelleren for sjekke det andre og der l det bde pisket krem og en haug med vannmelon 🍉 som m brukes opp.

 

 

Litt drlig fantasi.

Med litt drlig fantasi om dagen og pisket krem som M brukes opp, tenkte jeg teste ut 🍉+ 🍦 = sant eller??
Jeg har aldri testet det fr s det blir spennende se i morgen da nr den er klar.
Jeg skal flge opp med en oppdatering p det i morgen. 😆😆

 

 

Hva gjorde jeg?

Jeg lager ofte ting p slump, men skal prve  gjengi ca mengde her.

Jeg tok en halv 🍉 og kuttet i biter.

S kjrte jeg det i food prosessoren
Og rrte inn pisket krem. Ca en liten boks som var pisket.

Blandet inn litt sukker ogs og smakte til den var passe st.
Blandet godt og silet det s jeg fikk bort fruktkjtt.

S rrte jeg det enn litt og har satt bollen i fryseren. N skal jeg rre hvert 30 min tenker jeg til den er fryst.

Oppdatering p hvordan dette blir,kommet i morgen 😉😉😉

 

Iskald hilsen

Verdens beste tomatsuppe.

Jeg handlet inn noen kologiske tomater p boks, p tilbud selvflgelig i god tro om lage min egen tomatsuppe.

N er den klar.



Oppskriften:

En boks hakkede tomater

7-8 dl vann

1/2 fedd presset hvitlk

en skvett flte hvis du vil ha en fyldigere og rundere smak

En ss gele buljong av grnnsaker

en neve fullkorn makaroni om du vil ha med det

Ett lite dryss hakket basilikum p toppen ved servering

Kom opp alt sammen til makaronien er kokt. 

Smaker helt nydelig, noe helt annet en toro sin og den liker jeg godt.




 

Bon apetit.

 

Hilsen



 

 

 

Hva skal jeg gjre med pavlova kremen?

P 17 mai var det pavlova til dessert.🍰🍰🍰



Men jeg klarte f laget alt for mye krem til denne kaken.

I dag  MTTE  jeg f brukt den opp flte jeg. Den bde smakte og luktet fortsatt greit.

Men hva i alle dager skal man lage ut av det? Frste tanken var blande det i ei vaffel rre, men s kom jeg til tenke p om ikke det gikk ann lage is av dette?? 

Googla litt for se hva hjemmelaget is inneholder, det har jeg aldri laget fr i grunn. S at jeg hadde det jeg trengte i kremen minus eggeplommer. S pisket jeg eggeplommer og sukker og tilsatte det oppi pavlova kremen. Blandet det godt og satte det i fryseren.

Rrte av og til ( ca hvert 30 min) og tilslutt hadde vi en knallgod hjemmelaget is som det vare var lage kuler ut av. 

Lagde s en saus av frosne jordbr og litt melis som jeg kjrte i foodprossessoren og tinte den litt i micro for f den mer flytende.

Wolla :)



Smakte supergodt og jeg fikk brukt opp kremen. N har jeg eggehviter jeg m bruke opp, men de holder seg en stund s jeg har litt tid tenke p :)
🍧🍧🍧🍧

 

Husker dere spinat salaten min?

Denne er virkelig anbefale for dere som ikke har testet den enn.

Men hva med all spinaten som blir igjen nr du fler du har spist litt mye spinat salat og det fortsatt ER spinat igjen? ( posene inneholder ganske mye spinat)

N hadde min spinat ligget s lenge at den begynte bli litt slapp og sylte seg litt.

Da bestemte jeg meg for lage spinat suppe av den  til lunsj i dag.

Oppskrift under bildet.



Oppskrift

  • Det du har av spinat
  • En skvett melk til koke spinaten i.
  • Litt flytende buljong- hvor mye m du smake deg frem til
  • kokte egg som tilbehr

Start med koke spinat i melken.

Nr den er blitt redusert til halve mengden ( spinaten) kan du kjre den i foodprosessor til den er grnn og fin )

Server med kokte egg.

Ps : blir suppen for tynn, hell den tilbake i kjelen, bland ut en ts med potetmel eller maizenna i litt kaldt vann og tilsettt suppen. La den koke seg litt fyldigere fr du serverer.

Dette er enkelt og godt og en super mte f brukt opp mat p.

ENJOY

#spinatsuppe #matrester #gjenbrukmat #lunsjtid #kjempegodt #sunt

Hilsen 



 

 

Plsebrd og lomperester?

Vi hadde igjen nettopp dette etter grillingen i helgen.

Og siden Gnier Fru familien helst ikke vil kaste mat, ble dette en del av matpakken til ungene p mandag.

Plsebrd fylte jeg med ost og skinke. Og ett med syltety.

Lompene ble smurt med smr og fikk ett dryss kanel og sukker. Deilig lunsj dessert.







 

 

Fredags taco ble mandags middag🍝🍝🍝

På fredag hadde vi taco.🍣🍣🍣

Men det ble igjen en del rester.
Så kjøttdeigen ble taco gryterett på lørdag. Salaten ble til fylte pitabrød på søndag. Fylte de med ost og skinke i tillegg.

Og i dag bruker vi opp lefsene som kun har ligget i tett plastpose fra fredag til i dag.☺

Siden det er full fart her fra halv 4 med å rekke å spise til vi skal på turn nå kl 5 så ble det wraps med ost og saltpølse i dag. 😙😙😎

Kjempegodt 👌👌👌

Ris i tre dager!

Gjenbruk mat :D

Dag en s har du ris til middag og fr igjen en del rester.

Da kan du koke risengrynsgrt av dette eller tilsette risen i ferdig grt p slutten av koketiden.

Fr du masse grtrester da, kan du lage rislapper. Rislapper kan fint fryses.

N har du ftt brukt opp all risen du egentlig kanskje ville kastet i sppelen p dag 1.

 

Jeg har tidligere skrevet om hverdagsmagi og  grtrester og hvordan du kan gjenbruke ris flere ganger.

God middag :)



 

 

Pannekaker ble til PIZZA 🍕

Hva skal man bruke pannekake rester til?

Jeg lurte litt p hvordan jeg kunne "fornye" pannekakene vi hadde til middagen i gr.

Har jo hrt om spelt lompe pizza, s tenkte at pannekaker mtte jo kunne gjres om til PIZZA??

Satte i gang og s godt det ble :)

Jeg la frst pannekake i pannen p svak varme, dekte med litt ketchup, deretter oregano, skinke av kylling og ost.

Ny pannekake opp.

Ny runde men da med salami

Ny runde pannekake og deretter bare med ost og oregano og ketchup.

Stekte dette i pannen med lokk p ( for at osten skulle smelte skikkelig)

Tilsatte litt toamt og mais og utrolig godt. Ungene satt her og sa " nam.. hmmm.. namme"

GOD FORNYELSE :)


 

Hverdagsmagi

Har du RIS -rester etter middagen?

Kok den sammen med litt melk og vaniljesukker en god stund og wolla....

S har du risgrt til kveldsmat eller lunsj dagen etter. 


 

 

Billig og kjempe godt som frokost, lunsj eller middag. OMELETTEN.

Omelett er vel noe av det rimligeste og den retten man kan variere mest med av det jeg kommer p i farten.

Denne omeletten lagde jeg meg til middag i dag.

( beklager bildet p siden, det vil ikke sammarbeide med snu seg)


Min omelett 2 porsjoner

3 egg

1 ss vann

litt maldonsalt

Gresslk

Blandes sammen og stekes p middelsvarme med litt smr eller olje i pannen. 

Vent til egget opp begynner fastne s kan du legge p fyllet ditt.

 

Mitt fyll i dag

1 neve frisk spinat

5 cherry tomat

4 skiver ost

Jeg la dette p den ene siden og "flappet" over den andre halvdelen av omeletten s den la seg som ett lokk over. 

Jeg trengte kun denne, men du kan jo supplere med potet, kjtt osv inni for f mer mat om den er til middag.

God fornyelse.



 

Hvordan f salat holdbart mer en to dager?

Sliter du ogs med at salaten fort blir stygg nr den er ferdig kuttet opp eller du kjper disse ferdig kuttede salatposene?

Jeg kom plutselig p en dag at jeg for MANGE r siden lrte flytte salat over i en brdpose, tilsette litt vann og blse den opp. Da holder salaten over dobbelt s lenge. Det tar litt mer plass i kjleskapet, men det er det verdt :)





 

 

Grtrester?? Bruk grten om igjen!

Ikke kast grt restene. Det er S mye som kan lages av grtrester. Nevner blant annet RISKREM til dessert dagen etter, RISLAPPER som det kommer oppskrift p her og RISPUDDING.

Grten kan ogs fryses med hell og lages noe av senere.

Her er mine rester av grt



 

MINE rislapper - oppskrift 4 pors.

  • 200 gr ferdig kokt grt
  • 2 egg
  • 1 dl vaniljesaus
  • 1/2 ts kanel
  • 2 ss hvetemel
  • litt salt
  • Smr til steking

Bland alt til en fin masse. 

Stek ca 2 ss rre til en lapp p middels varme.

Server med syltety til en god kopp kaffe.



 

 

Deilig salat til lunsj.

Denne er nesten som kinder egg. 3 overaskelser p en gang.

Den er frisk, syrlig, st og salt.

Kjempe god og laget etter mitt eget hode.



Oppskrift

En god neve salat ( gjerne kjpt p tilbud)

4 cherry tomat ( jeg bruker first price)

1 kokt egg

2  store jordbr eller 3 sm

Litt balsamico dressing ( kjpt ferdig )

Litt fersk presset sitronsaft

Salt og pepper

Legg p salaten du liker ( bruk gjerne noe du har liggende og liker), press over litt sitronsaft. Kutt opp egg, jordbr og tomat og legg p salaten. Dryss over litt salt og pepper og ta en runde rundt tallerken med balsamico dressing etter nske. Bon appetit.

 

 

 

Lunsj til 12 kr

Tidligere  kom jeg over en fin reportasje fra NRK livsstil hvor man kan lage seg en deilig lunsj til KUN 12 kr. Det hres jo flott ut, sunt er det nok ogs. Sjekk ut hva det er ved trykke her. Blir nok en slik lunsj p meg i dag, Har dere micro og kjleskap  p jobben? Bland ferdig rren i en tett boks som tler micro og les linken. Wolla- nydelig lunsj <3

 

Gjr det selv tips DIY

Hvis du sker opp denne gruppen p facebook  "VI SOM ELSKER DIY PROSJEKTER OG  SPARETIPS" kommer du over mange utrolig flotte lsninger for gjenbruk av ting. Det krever nok litt tid og tlmodighet, men det er helt utrolig fascinerende hva en skvett maling kan gjre for eksempel. Fantastisk inspirerende gruppe.

 
 

Repost- Gammelt brd eller drlig tid?

Eller kanskje du har begge deler? Hva med hoppe over middagen og lage STEKTE BRDSKIVER istedet. Oppskrift under bildet.

 
Stekte brdskiver
S mange porsjoner du vil, 1 skive = 1 porsj.
1 stk brdskive
litt smr
piffi krydder
Skinke av svin eller kylling
Ost
Ketchup
 
Litt smr til stekepannen ogs
 
Sett stekepannen p middels varme med smr oppi, mens du smrer skivene.
Begynn med ett tynt lag smr( valgfri type) og krydre litt.
S legger du p skinken, deretter ketchup ogs ost. 
Skal ligge i pannen til osten er godt smeltet ca 10 min.
Ikke bli fristet til bruke sterkere varme, da blir skiven svidd.
 
Enjoy og tenk p at du slapp kaste mat. :D