Gjesteinnlegg med flere smarte sparetips.

Jeg var så heldig å bli kontaktet av en person som gjerne ville dele SINE tips med meg, fordi vedkommende hadde glede av å lese bloggen og de tipsene jeg kommer med. Denne personen ønsket ikke å bli navngitt fordi vedkommende ikke bruker sosiale medier selv til å ytre noe. 

Jeg har med tillatelse fått lov å dele anonym sine tips med mine lesere og det er veldig hyggelig å snilt.

Her kommer det viktigste utdraget i mailen jeg fikk :

 

Jeg liker å spare penger/ det gode kjøp ? men vil helst ikke ha fokus på det i hverdagen. Dvs jeg ønsker ikke at det skal bli min «mission», hele tiden fokusere på penger. Derfor har jeg vært opptatt av rutinene bak, slik at vi «automatisk» sparer penger. For meg ble nøkkelordet likviditet ? dvs å ha penger tilgjengelig når man trenger det. Ikke nødvendigvis å holde selve beløpet lavt, men å tøye det maksimalt ? slik at det faktisk blir lavt.

 

1. Si nei til uadressert reklame, også div nyhetsbrev ? det sparer oss for mange fristelser.

2. Handle når man trenger noe ? ikke når man har lyst på. Dvs trenger jeg en ny jakke så kjøper jeg en ny jakke. Jeg ser som hovedregel ikke på pris, men velger butikk med akseptabelt prisnivå. Ender opp med jakke som jeg liker godt ? og dermed bruker i laaaang tid (les årevis).

3. Mat: Ukehandler uten handlelapp. Går langs alle reolene, og handler stort sett bare tilbudsvarer, og basisvarer. Det er alltid noe middagsmat på tilbud. Det er alltid noe frukt på tilbud. Det er alltid noe pålegg på tilbud. Så, etter at det var gjort i noen uker ble det også nesten heeeelt slutt på suppleringshandlingen. Vi har alltid frukt ? om det er ananas, gule epler eller appelsiner er ikke så viktig for oss, det blir variasjon over tid uansett. Er det avokado på tilbud nyter vi det. Hvis ikke er det vel noe annet. Vi benytter trinesmatblogg.no til middagsmat, der er så mye godt at vi får restaurantfølelse hjemme! Jeg handler stort sett bare på en butikk (Obs), for vil jo gjerne væretidsøkonomisk også.

Frokost er alltid havregrøt m/syltetøy på hverdager. Dermed er det aldri svinn, og utrolig billig mat. At det også rent ernæringsmessig er meget sunt var vår initielle motivasjon, men etterhvert er det blitt økonomisk motivert også. 

4. Gjestemat omfatter stort sett alltid hjemmebakt brød. Det drøyer maten og skaper super stemning.

5. Reiser ? spiser nesten aldri på ordentlig restaurant. Handler som regel på matbutikker når vi er sultne. Ryanair er en selvfølge. Kun med en liten ryggsekk. Gir maks fleksibilitet! Ved bilturer pleier vi å ha med matpakke ? den er laget med litt ekstra omhu, og trigger turfølelsen. Handler minst mulig på bensinstasjoner. 

6. Shopping, det å lete etter noe å kjøpe gjør vi så å si aldri. Biblioteket er stedet å gå på da, jeg ser for meg at det er tidenes største bokhandel, og jeg står fritt til å «kjøpe» hva som helst, til og med lydbøker! Tidsskriftavdelingen er også en favoritt ? det er som å gå bananas på Narvesen. Leser jeg en aktuell bokanmeldelse går jeg rett på bibliotekets hjemmesider og reserverer boken. Har identifisert “Hjelp, jeg har ingenting å ha på meg” til å være en følelse, ikke en realitet. Pust rolig, og bruk det man har. 

7. Garasjesalg ? hjemme. Vel, det handler ikke om kjøp og salg, men å bruke det man har. Vi pleier å si at vi har ingenting på garasjesalg å gjøre, vi har allerede nok av alt! Ved å holde det ryddig (i garasjen og boden også) så vet vi hva vi eier/har ? og slipper å handle skjøteledning, bærplukker, husvask og maskeringstape?

8. Sparekalender. DinePenger hadde for mange år siden en sparekalender. Dvs den viste hvilke uker det var sykkelsalg, billig lammekjøtt, hagemøbler på tilbud, mid-season salg, elektrosalg, brillesalg, fantastisk! Dessverre forsvant den plakaten i forbindelse med en flytting på tidlig 2000-tallet, men den lærte oss noe bra: Forutsigbarhet! Det er til en viss grad forutsigbart når det er salg! I en periode forsøkte jeg rekonstruere denne kalenderen ? dvs noterte meg når de ulike greiene var på salg. Nå har den interessen dalt litt, vi handler mindre og mindre.

9. La merke til at jeg ikke husket hva andre (venninner/kollegaer) var kledd i. Vel, da husker vel ikke de hva jeg går i heller. Revolusjonerte min oppfatning av å ha stor garderobe. Pene basisplagg punktum.  

***

Vel, hva er oppsummeringen av dette:

Før: To gode inntekter, likevel alltid tomt på konto dagen før lønningsdag ? og fullt av alt mulig kjekt dilldall i skuffer og skap.

Etter: La opp 280 000 på sparekonto på 12 mnd, som forberedelse til huskjøp. Sluttet også å bruke halvfabrikata. Hjemmelaget mat skaper forventning og ro i heimen.

Nå, 5 år siden vi sluttet å shoppe, kjøper vi det vi trenger, som oftest når vi trenger det (og ikke på salg). Er rimelig sikker på at vi har lavest husholdningsbudsjett i vennekretsen, spiser usnobbet men kvalitetsmat, og har meget lavt klær/skobudsjett. Feriepengene (dvs alt over det som utgjør vanlig månedslønn) setter vi rett på sparekonto, og det utgjør en attraktiv buffer (les nøkkelen til likviditet (=å ha penger tilgjengelig når det trengs!) resten av året. Lett å få sommerferien til å bli bra hjemme, det er mye i regionen som oppleves annerledes med sykkel, sovepose og en god kikkert.

_______________________________________________________________________________

Gnierfru skal lese disse tipsene ett par ganger til, for her har jeg noe å hente ser jeg 🙂

Tusen takk til anonym for at jeg fikk dele dine tips på bloggen. Jeg håper flere kan ha glede av de.

 

Hilsen

 

1 kommentar
    1. Det var flotte sparetips! Tydeligvis skrevet av en meget reflektert person som har “knekt koden”.
      Tror jeg skal lese disse tipsene et par ganger til jeg også…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg