Kast mindre mat er du snill! Nå er det kommet ny bok om temaet.

Sponset 

Vi her i Norden, ligger på verdenstoppen når det gjelder å kaste fullt brukelig mat!

Det er flaut å skrive det, å ennå flauere å være en del av det, spesielt når man vet at det er slik i store deler av verden!

Sult

(Bildekilde: Rambudstikka)

Vi må stoppe å gasse oss med mat, bare fordi vi har råd til det. 

Vi må lære oss selv og neste generasjon hvordan vi skal utnytte våre ressurser på best mulig måte, fordi vi nå i dag er inne i en ond sirkel når det gjelder bruk av ressurser- det gjelder ikke bare mat.

Jeg var så heldig å få en forespørsel om jeg ville motta en bok som er ganske fersk for å gi min vurdering til den. Boka heter “Kunsten å ikke kaste mat” og er skrevet av Thomas Horne.

(Foto. Isabell Gravdal)

Og det er jo klart jeg vil ha en slik bok. Jeg var i grunn blitt ganske bevisst på dette med å kaste mindre mat før boka kom, men du verden, jeg har fortsatt ett stykke igjen jeg også. Men jeg har det nå i bakhodet hele tiden og er blitt 80% bedre på dette med å IKKE kaste mat.

Har du også lyst til å bli flinkere til å kaste mindre mat?

Boka er en guide som forteller deg en del fakta om det matsvinnet vi har i dag, den forteller om hvordan du kan redusere det ved å være mindre kresen og begynne å bruke de medfødte sansene. Jeg bruker 3 vetts reglen for min egen del.

* Se på produktet- er jeg i tvil her, går jeg til neste punkt.

* Lukt på produktet- er jeg fortsatt i tvil, så går jeg til siste punkt.

*Smak på produktet- her tror jeg mange er redde, men dør man av litt vond smak på tungespissen egentlig?? 

Du kan redde mye mat ved å overkomme denne frykten av litt vond smak på tungespissen altså. 

Boka forteller om hvordan du skal kunne vite om ett produkt er dårlig eller ikke. Boka forteller også om hvordan man kan oppbevare mat på best mulig måte og hvordan man kan bruke mat som kanskje vi ville kastet før man ble bevisst.

Jeg har fått lov å publisere noen bilder fra boka her på bloggen, og slik ser den ut inni- den tar for seg det aller meste av matvarer fra A til Å.

(Foto. Isabell Gravdal)

(Foto. Isabell Gravdal)

Har du lyst til å lære mer om dette med matsvinn og hvordan vi kan bli flinkere til å bruke opp det vi har? 

Da anbefaler jeg deg til å kjøpe inn boka, og ha den liggende lett tilgjengelig på kjøkkenet. du kan også følge bloggen min for jeg har en egen kategori som heter “Bruk opp matrestene dine”, hvor jeg legger ut tips og kanskje oppskrifter på hvordan man kan bruke opp restene sine.

Jeg ble faktisk så inspirert av boken, at jeg fikk lyst til å skrive min egen restemat bok, men det får nok komme når jeg er blitt litt tøffere og tør prøve.

Julemat rester?

Jeg vil tro det er store sannsynligheter for at du  som meg, sitter med rester etter julemiddagen. Jeg legger ut noen tips og oppskrifter på bloggen de neste dagene om hva du kan bruke restene dine til, så følg med 🙂

Det siste jeg vil poengtere, er at ved å bli flink på dette med å kaste mindre mat er at du sparer utrolig mye penger på det, du sparer miljøet på alle måter og du respekterer de som har arbeidet i timevis for å kunne tilby oss maten. Da blir det for dumt å bare kaste den, ikke sant?

En riktig god jul ønskes mine lesere videre.

 

5 kommentarer
  1. Matproblemet i verden blir ikke løst av det. Det fører bare til at man produserer mindre mat…. Om vi kaster mindre mat så blir ikke ekstra mat sendt til afrika….

  2. Runar: Nei den blir ikke sendt til Afrika dessverre, men hvis man produserer mindre mat, bruker man mindre ressurser som igjen sparer miljøet vårt. Og det gir mer respekt ovenfor bønder og dyr. Jeg kan ikke se noe som helst fordel med å kaste mat? Kan du?

  3. Enig, dette er en kjempefin og viktig bok! Lånte den på biblioteket for et par måneder siden, men skal nok kjøpe den, for den er som du sier et bra oppslagsverk. Boka inspirerte meg også til å skrive et innlegg på min blogg om matsvinn og datoskrekk: http://balansere.no/legg-vekk-din-datoskrekk/
   Gledelig jul videre. Kos dere med god mat og ikke minst restemat!

  4. Så ut som en fin og reflektert bok! Vi må bli flinkere til å kaste mindre mat her til lands + kutte ned på bruk og kast holdningene. Restemat er godt og bra for lommeboken. Vi kaster lite mat her i huest og det er jeg glad for 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg