Noe alle burde gjøre!!

Ha en slike “spis opp det du har i hus- uker!”

Det anbefaler jeg på det sterkeste, det er mange fordeler med det. Du MÅ bli mer kreativ når det gjelder å lage mat fordi du må bruke det du har rett å slett. Du får også ryddet litt i “gammel” mat. Du sparer penger fordi du ikke kjøper noe nytt, kun bruker av det du har.

portrait of female hand taking donut from fridge
Licensed from: Kryzhov / yayimages.com

Hvordan gjør du det?

Du bestemmer deg for å starte på en ukedag ( Mandag eks) og her merker du nok ikke noe forskjell ennå hvis du akkurat har handlet inn. Så går uken utover og det blir mindre å mindre i kjøleskapet. Så bra, du er på god vei.

Så går man kanskje tom for en vare- da gjelder det å stille seg spørsmålet ” Kan jeg klare meg uten dette produktet i noen dager til? Er svaret ja, fortsett som du gjør. Er svaret nei ( melk osv er typiske nei svar) så kjører du og kjøper KUN det du mangler. Her må du være helt bestemt med deg selv.

Når det gjelder å gå tom for pålegg, så blir spørsmålet- har jeg andre pålegg jeg kan spise? Kan jeg gjøre endringer med pålegget for å få det bedre eller lage noe? Koke egg, lage omelett, kanskje du har kylling rester som kan skjæres i skiver å ha på skiven eller kanskje du har rødbeter og majones, hvis du blander dette med bittelitt salt blir det en god rødbetsalat. Mye handler om hvor kravstore vi er.

egg
Licensed from: motorolka / yayimages.com

Hva med middagene? Går man tom for potet, har man kanskje ris eller pasta i hus? Og som regler ligger det enten kjøtt eller fisk i fryseren din. 

Kjøtt kan bli alt fra gryterett til lapskaus til steik osv. Fisk kan brukes i grateng eller supper eller kanskje du kan lage egne fiskekaker eller boller. Finn frem kokeboka og sett i gang.

Hva med grønnsaker? Jeg har det som regel alltid i frysen, og ferske gulrøtter i kjøleskapet. Og mais på boks i skapet. Bruker det man har. Har jeg ikke noe, så kanskje vi har grøt eller pannekaker eller andre middager som jeg normalt ikke bruker grønnsaker til. 

Min uke startet egentlig i romjulen, på Mandag- siden det var mye rester etter jul. Jeg skal prøve å la være å handle helt til vi kommer til førstkommende  Lørdag altså 15 dager etter jeg sist handlet, men her er kjøleskapet ganske “oppspist” allerede. Men vi skal nok klare oss noen dager til.  Jeg vil nok anbefale med å prøve en slik “uke” som innebærer 10-12 dager først. Varer uken kun i 5-7 dager så rekker du ikke å bruke opp lagret ditt.

Jeg planlegger aldri middager lengre, kun går i fryseren og ser hva vi har, trenger jeg å tine det, gjør jeg dette i micro under oppsyn. Jeg vet aldri hva vi skal ha fra dag til dag egentlig, det blir til underveis. Jeg var totalt planleggingsfreak før, nå er jeg mer avslappet og klarer meg helt fint selv om ikke alt er planlagt ned til det minste. Godt blir det også stort sett- det hender jo man bommer litt innimellom.

Lykke til med spis opp uken din.

#spisoppmatendin #penger #økonomi #sparpenger #gnierfrublogg #bonden #mat #uplanlagt #tenkenytt #hivdegpå #lykketil

 

  1. Gnierfru..må innrømme at jeg lo av tittelen.
   Jeg har lite julerester, fordi jeg handler lite til jul. I hele høst hadde jeg sånn “tømmefryseboksen-opplegg”. Til slutt var det nesten ekko i den, så tomt var det, og jeg fikk iset av Jostedalsbreen som hadde lagt seg inni. Så ble den saaakte fylt delvis opp igjen, men litt mer forsiktig og planlagt handling, siden jeg bor alene nå.
   Mat kaster jeg ikke. Jeg er omtrent ekspert på å få brukt opp. 🙂

  2. Smågnien: Så utrolig flott. Er det ikke deilig? Jeg koser meg nesten jeg når jeg kan ha disse ukene som blir litt “sparsommelige”, ikke bestandig ungene er like begeistret over reste spising her og dårlig utvalg. Men jeg tenker de har litt godt av å kjenne på at man ikke lever i “overflod” hele tiden også.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg